Pasca cu branza dulce si stafide este o capodopera culinara traditionala romaneasca, care impresioneaza prin textura sa moale si catifelata a aluatului, care se imbina perfect cu umplutura cremoasa de branza dulce si stafide. Gustul subtil de lamaie si aroma de vanilie subliniaza perfect dulceata desertului, iar stafidele hidratate ofera o explozie de savoare in fiecare muscatura. Datorita complexitatii si aromei sale deosebite, Pasca este un desert potrivit pentru a fi savurat in compania celor dragi sau alaturi de o ceasca de ceai cald. Prepararea acestei delicatese este o adevarata arta culinara, care cere indemanare si atentie la detalii. Pasca reprezinta un simbol al bucatariei romanesti si este unul dintre cele mai iubite deserturi uri traditionale, servit de obicei la Masa de Paste.
Timp de preparare: 90 min | Timp de coacere: 45 min | Nr. portii: 12
Ingrediente pentru pasca cu branza dulce si stafide
Ingrediente pentru aluat:
- 500g faina
- 100g unt
- 100g zahar
- 50g drojdie proaspata
- 2 oua
- 200ml lapte
- 1 praf de sare
- coaja rasa de lamaie
Ingrediente pentru umplutura:
- 1kg branza dulce
- 150g zahar
- 150g stafide
- 4 oua
- coaja rasa de lamaie
- vanilie
Mod de preparare pentru pasca cu branza dulce si stafide
- Amestecati faina cu sarea si adaugati untul la temperatura camerei, amestecand cu varful degetelor pana cand compozitia devine nisipoasa.
- Separat, amestecati drojdia cu laptele caldut si adaugati zaharul, ouale si coaja rasa de lamaie. Omogenizati bine si adaugati compozitia peste faina. Framantati aluatul pana cand devine elastic si se desprinde de pe maini. Lasati-l sa se odihneasca timp de 30 de minute, acoperindu-l cu un prosop curat.
- Intre timp, pregatiti umplutura amestecand branza dulce cu zaharul, ouale, stafidele, coaja rasa de lamaie si vanilia. Omogenizati bine si lasati deoparte.
- Dupa ce aluatul a crescut, impartiti-l in doua bucati: o bucata mai mare pentru baza si o bucata mai mica pentru capac. Intindeti bucata mai mare de aluat si asezati-o intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Turnati umplutura de branza dulce si stafide si acoperiti cu bucata de aluat mai mica, formand capacul.
- Lasati Pasca la dospit pentru inca 30 de minute, apoi ungeti-o cu ou batut si coaceti la cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius, timp de aproximativ 45 de minute, sau pana cand devine aurie.

Informatii nutritionale pentru o portie:
- Calorii: 360 kcal
- Grasimi: 11g
- Grasimi saturate: 6g
- Carbohidrati: 52g
- Zaharuri: 20g
- Proteine: 14g
- Fibre: 2g
- Sodiu: 240mg
Aceasta reteta este bogata in proteine si carbohidrati, ceea ce o face o optiune potrivita pentru energizarea organismului in timpul perioadei de Paste. Cu toate acestea, contine si un continut semnificativ de grasimi si zaharuri, asadar trebuie consumata cu moderatie, mai ales daca se doreste mentinerea unei diete echilibrate.
Iti recomandam sa incerci aceasta reteta pentru Masa de Paste. O poti comanda si de la Mananci Acasa alaturi de alte preprate gatite numai la comanda si livrate oriunde in Bucuresti







